სამშაბათი, აპრილი 1, 2025
9.8 C
Tbilisi
spot_img
მთავარიეს საინტერესოააჭარაში კიდევ ერთი კულინარიული გზამკვლევი მზადდება

აჭარაში კიდევ ერთი კულინარიული გზამკვლევი მზადდება

აჭარაში კიდევ ერთი კულინარიული წიგნის „კულინარიული მოგზაურობა ეთნოგრაფიულ საქართველოში“ გამოცემა იგეგმება. აჭარის ტურიზმის დეპარტამენტის ტურისტული პროდუქტების სააგენტო სახელმძღვანელოზე მუშაობას უკვე ასრულებს და მალე, დაინტერესებულ პირებს რიგით მესამე კულინარიულ გზამკვლევს შესთავაზებს. წიგნში საქართველოს სხვადასხვა რეგიონისთვის ეთნოგრაფიულად დამახასიათებელი 150-მდე კერძი და ტკბილეულია განთავსებული. სახელმძღვანელო, რომელზეც ეთნოგრაფებმა, მზარეულებმა და შეფ-დეკორატორებმა მუშაობა გასულ წელს დაიწყეს, წლის ბოლოსთვის დაიბეჭდება. მისი ელექტრონული ვერსიის ნახვა კი მსურველებს აპრილში, სააგენტოს ოფიციალურ გვერდზე https://visitajara.com/ka შეეძლებათ.

ახალ კულინარიულ გზამკვლევში ქართული კერძები რამდენიმე ქვეთავადაა დაყოფილი. ძირითად კერძებთან ერთად ცალკეა გამოყოფილი მხალეულისა და ლობიოს კერძები, რძე და რძის ნაწარმი, პურეული, სართავიანი ხაჭაპურები, ხუარბლის კერძები, ტკბილეული, შესანახი კერძები, მწნილი და საწებლები. გარდა უშუალოდ რეცეპტებისა, კერძებს წინ უძღვის პატარა შესავალი, სადაც თითოეული კერძის მომზადების ტრადიციაა მოთხრობილი. წიგნში კულინარიული ექსპედიცია აჭარიდან იწყება და საქართველოს ყველა რეგიონს მოივლის. მასში თითოეული ისტორიულ-ეთნოგრაფიული მხარისათვის დამახასიათებელი ის ყოველდღიური, სარიტუალო, თუ სტუმრისთვის განკუთვნილი კერძებია შესული, რომლებსაც ღირებული ადგილი ეჭირათ ამ კუთხეების კულინარიაში. შესაბამისად, წიგნში სხვადასხვა კუთხისთვის დამახასიათებელი კერძების მხოლოდ ნაწილია წარმოდგენილი.

„წიგნი-ალბომის ,,კულინარიული მოგზაურობა ეთნოგრაფიულ საქართველოში“ მიზანია შემოგატაროთ საქართველოს ისტორიულ-ეთნოგრაფიული მხარეების სამზარეულოები, მიგიყვანოთ თითოეული კუთხის საოჯახო კერასთან, ჩაგახედოთ ქართული სამზარეულოს ტრადიციებში, დაგაგემოვნებინოთ კერძები, რომლითაც ბარაქიანი ქართული ოჯახის დიასახლისი ხვდება სტუმრებს, გაგაცნოთ რეცეპტები, რომლითაც მრავალი თაობის განმავლობაში ამზადებდნენ ჩვენი ბებია-დედები, შეგაგრძნობინოთ ის სათუთი და, ზოგჯერ, საკრალური დამოკიდებულება, რაც ჩვენს წინაპრებს ჰქონდათ ტრადიციული ქართული კერძების მიმართ, გაგაცნოთ ის ნიუანსები, რაც განუმეორებელ და მრავალფეროვან სურნელსა და გემოს სძენს ქართულ კულინარიას,“ ნათქვამია წიგნის შესავალში.

აჭარის ტურისტული პროდუქტების განვითარების სააგენტომ გასულ წლებში ორი კულინარიული წიგნი “თევზეული ქართულ სამზარეულოში” და „კულინარიული მოგზაურობა აჭარაში“ დაბეჭდა. მესამე წიგნს კი დაინტერესებული პირები წლის ბოლოსთვის იხილავენ.

ინფორმაციას აჭარის ა.რ. ტურიზმისა და კურორტების დეპარტამენტი ავრცელებს

კომენტარები - დატოვეთ თქვენი მოსაზრება
spot_img

მსგავსი სტატიები

აჭარაში დამწყები გიდების გადამზადების ინტენსიური ტრენინგები იწყება

აჭარის ტურიზმის დეპარტამენტი დამწყები გიდების გადამზადების ინტენსიურ სატრენინგო თეორიულ-პრაქტიკულ...

spot_img

"პარალელის" გამოკითხვა

დღის პოპულარული

“ვერ შეგვაშინებენ, ჩვენ აუცილებლად გავარღვევთ შიშის კედელს და გადავარჩენთ ჩვენს ქვეყანას!” – მიხეილ სააკაშვილი

საქართველოს მე-3 პრეზიდენტი, მიხეილ სააკაშვილი სოლიდარობას უცხადებს ელენე ხოშტარიას...

“ირაკლი კობახიძე, ნანუკას დაჭერაზე რომ “ოცნებაში” აზრთა სხვადასხვაობაა, ვიცი – მოვიდა სიგნალი!” – ელისო...

"ნანუკას ფონდის" დაყადაღების საკითხს და ფონდის ხელმძღვანელის დაპატიმრებასთან დაკავშირებით...

“რა უცნაურია ეს ცხოვრება. მთელი დღეა, გოგა ხაინდრავას დედის გინება მიდის, ექსკლუზიურად ჯაბა იოსელიანის...

საგამოძიებო კომისიაზე გაკეთებული განმარტებების შემდეგ კინორეჟისორ გოგა ხაინდრავას მიმართ...

“მე-5 პრეზიდენტმა თავის დღევანდელ სიტყვაში უნდა თქვას – რას ფიქრობს კომისიაზე, ჯალათეაზე, კრემლისთვის “საცხრამაისოდ”...

"ერთიანობა ნაციონალური მოძრაობის" ლიდერი, პეტრე ცისკარიშვილი საგამოძიებო კომისიასთან დაკავშირებით...